Φόρτωση ...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Πολλοί από εμάς αυτές τις άγιες μέρες επιλέγουμε να τις περάσουμε μακριά από τα σπίτια μας. Όλοι λίγο πολύ έχουμε δεσμούς και επαφές εκτός πόλεως. Είναι και η ατμόσφαιρα των ημερών που επιβάλλει να είμαστε μαζί με την οικογένεια και τους συγγενείς οι οποίοι σχεδόν πάντα βρίσκονται κάπου μακριά. Έτσι και εμείς με τη σειρά μας εκμεταλλευόμαστε αυτές τις μέρες για να αποδράσουμε για λίγο από το κλεινόν άστυ.

Όμως όλοι λίγο πολύ φεύγουμε έχοντας ένα μαύρο συννεφάκι να αιωρείται από πάνω μας. Έχουμε τον φόβο τι θα απογίνει το σπίτι μας όσο θα λείπουμε . Θα το βρούμε όπως το αφήσαμε ή θα αντικρίσουμε τον μεγαλύτερο εφιάλτη μας , αυτός στον οποίο βρίσκουμε τον ιερό χώρο μας παραβιασμένο και άνω κάτω; Ούτε να το φανταστούμε δεν θέλουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εφόσον δεν έχουμε προμηθευτεί κάποιο συναγερμό ή αναθέσει την φύλαξη του χώρου μας σε επαγγελματίες;

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να σας δώσουμε μερικές απλές και εύχρηστες συμβουλές που μπορούν να αποτρέψουν κάποια πιθανή παραβίαση και που στην τελική δεν θα σας κοστίσουν και σε τίποτα.

 Πρώτα απ’όλα κάνουμε το ευνόητο και φροντίζουμε να ασφαλίσουμε καλά το σπίτι μας. Μια πολύ καλή λύση είναι να τοποθετήσουμε ένα σύστημα συναγερμού που μπορεί να μας παρέχει ασφάλεια και προστασία στο σπίτι μας . Δεν αφήνουμε ανασφάλιστες πόρτες ή παράθυρα  Καλό θα ήταν και να αφήσουμε κάποιο φως ανοιχτό ή κάποιο ραδιόφωνο να παίζει χαμηλά ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεται κάποιος εντός της οικίας. Επίσης δεν ανακοινώνουμε δεξιά και αριστερά την πρόθεσή μας να φύγουμε από την εστία μας την περίοδο των εορτών. Φροντίζουμε ωστόσο να ενημερώσουμε κάποιον έμπιστό μας ώστε να έχει τον νου του όσο θα λείπουμε και να παρακολουθεί την οικία μας ανά τακτά διαστήματα. Θα μπορούσαμε να αναθέσουμε στον άνθρωπο αυτό να παραλαμβάνει και την αλληλογραφία μας για να μην προλάβει να συσσωρευτεί και δώσει  στόχο ότι ήδη απουσιάζουμε για καιρό και το πιθανότερο να συνεχίσουμε να απουσιάζουμε. Εν ολίγοις, σκοπός μας είναι να δώσουμε την εντύπωση στην γειτονιά ότι όλα βαίνουν κανονικά σαν να μην λείπουμε. Να πιστεύουν ότι δεν έχουμε καν φύγει όσο αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί. 

Επίσης , όσοι έχουμε αυτόματο τηλεφωνητή, ας μην αφήνουμε μηνύματα σε αυτό ότι απουσιάζουμε για διακοπές και άλλες λεπτομέρειες σχετικές. Οι διαρρήκτες συνηθίζουν να πραγματοποιούν διευρνητικές κλήσεις στο σπίτι που έχουν βάλει στόχο. Το τηλέφωνο το βρίσκουν εύκολα γιατί το όνομά σας είναι γραμμένο στο κουδούνι σας. Μην κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε τους διαρρήκτες. Είναι εξαιρετικά ευφυείς και διορατικοί.

Μην δίνετε στόχο στη γειτονιά ότι έχετε κάνει ακριβές αγορές. Φροντίστε να μην είναι εμφανείς οι κινήσεις σας μέσα στο σπίτι στον έξω κόσμο. Πετάτε συσκευασίες και περιτυλίγματα δώρων τη νύκτα ή πολύ νωρίς το πρωί για να μην γίνεται στόχος των αδιάκριτων βλεμμάτων.

Τέλος , δεν κάνουμε αναφορές των κινήσεων και προθέσεων μας μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν αναρτούμε φωτογραφίες μας που δείχνουν ότι είμαστε εκτός σπιτιού σε θέρετρα ή οπουδήποτε αλλού και τα μελλοντικά μας σχέδια γενικώς .Ούτε βέβαια ανακοινώνουμε τις προθέσεις μας μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Τηρώντας τα προαναφερεθέντα σίγουρα μειώνονται οι πιθανότητες μιας πιθανής διάρρηξης της οικίας σας.

Καλές γιορτές σε όλους!